top of page

היתר רעלים

היתר רעלים הוא הכלי בו משתמש המשרד להגנת הסביבה לאסדרת העיסוק בחומרים מסוכנים ורעלים, כלי זה משמש גם לפיקוח על העוסקים בתחומים אלו. ההיתר קבוע בחוק החומרים המסוכנים תשנ"ג-1993, והינו חלק מהסמכויות המוקנות למשרד להגנת הסביבה בחוק זה ובתקנות שהותקנו לפיו.

היתר הרעלים מופיע בסעיף 3 לחוק החומרים המסוכנים שקובע כי עוסק ברעלים חייב לקבל היתר לשם כך מהממונה לפי החוק. מספר שנים לאחר חקיקת החוק הותקנו תקנות החומרים המסוכנים (סיווג ופטור), תשנ"ו-1996 אשר קבעו ערכי סף כמותיים לעיסוק ברעלים, אשר עוסק שעובד עם כמות נמוכה מערכי סף אלו יהיה פטור מהחובה לקבל היתר רעלים.

עוד קובע סעיף 3 לחוק כי בהיתר רעלים יפורטו מסחרו של בעל ההיתר, הרעלים בהם הוא רשאי לסחור ומטרת השימוש בהם. כמו כן, קובע הסעיף את תנאי הכשירות למבקש היתר הרעלים, תנאי זה הוא תנאי ברף נמוך, ומתייחס רק למי שידוע בתור אדם הגון, יודע קרוא וכתוב ומודע לתכונות המסוימות של הרעלים המפורטים בהיתר.

תוקף היתר הרעלים הוא לתקופה של שנה אחת, שנתיים או שלוש, ותלוי בכמות הרעלים בהם משתמש העסק. אמות המידה לקביעת תוקף ההיתר קבועות בתקנות החומרים המסוכנים (אמות מידה לקביעת תוקף היתרים), תשס"ג-2003.

תנאי היתר הרעלים ניתנים לשינוי על ידי הממונה. עוסק ברעלים אשר מבקש לשנות את תנאי ההיתר שלו מסיבה מסוימת, צריך לפנות לממונה בבקשה לשינוי התנאים. פנייה דומה לממונה צריכה להתבצע כאשר הממונה מחליט להוסיף תנאים להיתר הרעלים אשר יקשו על העוסק להמשיך ולפעול.

וכיצד המשרד להגנת הסביבה פועל נגד עסק שעובד בניגוד לתנאי היתר הרעלים שלו?

בעבר כל הפרה של תנאי בהיתר הרעלים הובילה לחקירה של המשטרה הירוקה (גוף החקירה של המשרד להגנת הסביבה) שהסתיימה, במקרים רבים, בהגשת כתב אישום.

לאחר שנת 2008, בה תוקן חוק החומרים המסוכנים, עברו רוב הליכי האכיפה לפי החוק מאכיפה פלילית לאכיפה מנהלית, המבוצעת באמצעות עיצומים כספיים.

סכום העיצומים קבוע בחוק, בהתאם לסוג ההפרה ובהתאם לסוג העסק.

בקשה לביטול עיצום כספי תוגש לממונה בהתאם לפרקי הזמן הקבועים בחוק ותפרט את הנימוקים המשפטיים והעובדתיים. אם הממונה לא נענה לבקשת הביטול ניתן להגיש עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים.

קיימת אפשרות, בתנאים מסוימים, להפחית את סכום העיצום הכספי בעשרות אחוזים. תנאים אלו נקבעו בתקנות החומרים המסוכנים (הפחתה של סכום עיצום כספי ופריסת תשלומים), תש"ע-2010.

בקשה להפחתת עיצום כספי תעשה במקביל לבקשה לביטול וחלים עליה כללים דומים.

מאז שהחל השימוש בעיצומים כספיים, פותח המשרד להגנת הסביבה בחקירה רק במקרים חמורים בהם, בין היתר, יש להטיל אחריות אישית על מנהלי העסק.

כמובן שהדרך הטובה ביותר להימנע מהליכי אכיפה היא לעבוד בהתאם לתנאי ההיתר.

עו"ד גל שניר הוא מומחה במשפט סביבתי - פנה אונליין לעו"ד שניר

הערה - האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

bottom of page